receptes culinàries

PÈSOLS NEGRES


Ingredients (4 persones):

400 g de pèsols negres
4 talls de cansalada viada
1 ceba
1 os de pernil
1 manat d'herbes (farigola, llorer)
1 cullerada d'oli
3 grans d'all
1 cullerada de bicarbonat
julivert, sal i pebre

Poseu els pèsols en remull el dia abans amb una mica de bicarbonat. Traieu els pèsols del recipient i renteu-los bé de les restes de bicarbonat. Bulliu els pèsols amb la ceba, les herbes, l'os de pernil i una mica de sal fins que estiguin tous, aproximadament 1 hora i mitja. A part, fregiu en una paella la cansalada fins que deixi anar el greix. Afegiu a la paella els pèsols escorreguts i l'all i julivert trinxats. Remeneu-ho i deixeu-ho un moment al foc.

La Fundació Alícia ha elaborat un receptari amb diferents plats elaborats a partir dels Pèsols negres que podeu consultar a l'enllaç: Receptari Fundació Alícia


També podeu consultar una altre recepta de pèsol negre a la web del Berguedà : Recepta pèsol negre

TRUMFOS EMMASCARATS

Ingredients (4 persones):



1 kg de patates
150 g de greixons
150 g de botifarra negra de perol
4 talls de cansalada
100 g de fredolics
1 o 2 grans d'all
oli d'oliva i sal

Poseu l'aigua i sal en una cassola i coeu-hi les patates, pelades i tallades a trossos. Mentrestant, fregiu la cansalada amb poc oli. Reserveu-la en un plat amb paper de cuina per escórrer l'excés d'oli. A la mateixa paella, ofegueu la botifarra tallada a trossos i els greixons i seguidament, afegiu-hi els fredolics amb l'all i el julivert picats; continueu la cocció a foc mitjà. Quan les patates siguin cuites, escorreu-les, poseu-les en un recipient i aixafeu-les bé. Afegiu-hi l'ofegat que heu preparat amb la botifarra, el porc i els bolets. Barregeu-ho tot bé i rectifiqueu-ne el punt de sal si és necessari. Serviu-ho acompanyat amb les rostes de cansalada.

També podeu consultar una altre recepta de patates emmascarades a la web del Berguedà: recepta patates emmascarades


ESCUDELLA DE BLAT DE MORO ESCAIRAT


Ingredients (4 persones):


400 g de blat de moro escairat
1 Os de pernil
1 o 2 peus de porc, morro o orella
un xic de sal

Poseu el blat de moro en remull el dia abans. Dessaleu la carn de porc. Agafeu una olla plena d'aigua i poseu-la al foc, tant bon punt com l'aigua estigui calenta ja hi podeu afegir la carn de porc i el blat de moro, aneu remenant i afegint sal al gust. Deixeu-lo bullir aproximadament unes 3 hores fins a cocció. Si voleu també hi podeu afegir verdures, com el nap negre, o barrejar-hi mongeta blanca.

També podeu consultar una altre recepta d'escudella de blat de moro escairat a la web del Berguedà: recepta de blat de moro escairat


ALLIOLI DE TRUMFO

Ingredients:


2 trumfos de muntanya
2 grans d'all
1/4 d'oli d'oliva i sal

Posem les patates en un cassó, les cobrim d'aigua i les fem bullir fins a cocció. Posteriorment les escorrem i ho deixem refredar. En el morter es piquen els alls tallats i les patates i després s'hi afegeix l'oli poc a poc sense deixar de remenar-ho per tal que vagi lligant.

També podeu consultar una altre recepta d'all i oli de codony a la web del Berguedà: recepta d'all i oli de codony